Hospital Baru Gua Musang Beroperasi Tidak lama Lagi

GUA MUSANG 28 Okt.- Penduduk Gua Musang bakal menikmati kemudahan kesihatan yang lebih baik apabila hospital baru bernilai RM61 juta beroperasi dalam masa terdekat.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata hospital itu akan menempatkan 90 katil pesakit berbanding 34 katil pada masa ini.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata hospital itu akan turut dilengkapi peralatan yang moden dan canggih.

“Keadaan hospital sekarang agak daif dan sesak selain mempunyai kemudahan (peralatan) lama yang tidak lagi mampu menampung pertambahan penduduk dan
pembangunan Gua Musang,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan ke
Hospital Gua Musang, di sini hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah hospital berkenaan Dr Nik Mohamad Faizal Zainal Abidin.

Mustapa berkata walaupun pembinaan hospital itu memakan masa yang lama iaitu kira-kira lima tahun akibat masalah dihadapi kontraktor, namun masalah tersebut berjaya diselesaikan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).

Katanya bangunan hospital baru itu siap pada Mac lepas dan kini dalam proses penerimaan peralatan sebelum dapat beroperasi sepenuhnya.

Dalam perkembangan lain, Mustapa berkata BN mempunyai banyak lagi perancangan untuk memajukan Gua Musang bagi meningkatkan sosioekonomi penduduk di kawasan berkenaan.

Beliau berkata segala perancangan itu akan menjadi lebih mudah jika penduduk khususnya di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas memilih calon BN, Abdul Aziz Yusoff pada pilihan raya kecil DUN itu 4 Nov ini.

Beliau berkata, BN juga membawa pembangunan yang jelas dapat di lihat di Gua Musang, antaranya ibu pejabat polis yang baru, masjid dan sekolah.

Katanya persepsi mengenai tahap pendidikan calon BN itu yang lebih rendah berbanding calon PAS, Dr Zulkefkli Mohamad tidak harus dilihat sebagai penghalang untuk beliau berkhidmat kepada rakyat.

“Ada kelulusan kedoktoran tidak semestinya layak menjadi wakil rakyat, yang penting keikhlasan dan mampu menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat,” katanya.

Lagi Berita