Penduduk Suka Kempen Bersemuka

GUA MUSANG, 29 Okt – Stesen Kereta Api Gua Musang sentiasa sibuk setiap pagi tatkala keretapi membuat persinggahan dengan penumpang turun-naik mengangkut “produk agro” masing-masing untuk dipasarkan.

Sejurus kereta api berlalu pergi, suasana kembali tenang kecuali kedai kopi di stesen itu yang dipenuhi pengunjung untuk bersarapan pagi.

Pada pagi Khamis, seorang pemuda berkemeja putih kelihatan mendekati, bersalaman sebelum duduk semeja sambil berbual mesra dengan beberapa lelaki termasuk seorang kakitangan stesen yang sedang menikmati nasi lemak dan teh tarik.

Khairy Jamaluddin dilihat menghabiskan dua gelas teh ketika bersembang lebih setengah jam di meja tersebut. Ketua Pergerakan Pemuda Umno itu sebenarnya cuba memenangi hati pengundi supaya memilih calon Barisan Nasional (BN) Abdul Aziz Yusoff, 49, pada pilihan raya kecil kerusi negeri Galas 4 Nov depan, menentang calon Pas Dr Zulkefli Mohamed, 44.

Pendekatan Khairy itu adalah cara jentera BN berkempen di bawah kepimpinan Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah selaku pengarah pilihan raya BN bagi pilihan raya kecil di Galas.

Berbeza sebelum ini, BN tidak lagi menumpukan kepada program besar-besaran serta penganjuran pelbagai aktiviti dengan menjadikan pemimpin besar sebagai ‘umpan’ bagi memancing kehadiran penduduk.

Kempen kali ini dirangka secara strategik bagi menghasilkan impak terhadap pengundi iaitu berkempen secara bersemuka, yakni terus kepada kumpulan sasaran iaitu pengundi dan rakyat.

Sebelum ini, Tengku Razaleigh yang lebih dikenali dengan panggilan “Ku Li” membuat tinjauan mesra di pelbagai tempat sekitar bandar Gua Musang termasuk di kalangan peniaga Cina.

Semalam, tokoh veteran Umno berusia 73 tahun itu meredah laluan berlumpur dengan kenderaan pacuan empat roda menuju ke penempatan Orang Asli paling jauh di pedalaman iaitu Pos Balar yang terletak lebih tiga jam perjalanan dari sini.

“Sangat berbeza daripada strategi BN sebelum ini. Kempen bersemuka mampu meruntun hati siapa sahaja yang ditemui, apatah lagi dengan statusnya sebagai kerabat diraja Kelantan,” kata seorang wakil media yang mengikuti gerak kerja kempennya.

Menurutnya strategi sedemikian juga dilihat berjaya meredakan kempen “keji mengeji, memaki hamun” terhadap pemimpin tertentu melalui ceramah sehingga larut malam seperti yang sering berlaku sebelum ini.

Tengku Razaleigh merupakan tokoh yang dihormati kerana membangunkan jajahan Gua Musang sejak menjadi wakil rakyatnya selama 41 tahun mulai 1969.

Sementara itu, beberapa penduduk Bandar Baru dan Bandar Lama Gua Musang yang ditemui menyatakan perasaan lega kerana strategi kempen oleh Tengku Razaleigh berjaya mengelak bandar itu dilanda kesesakan lalu lintas atau “jerit pekik” penceramah pada waktu malam.

“Corak kempen begini lebih baik di Gua Musang…orang di sini lebih suka dengan cara begini.

“Saya sudah lama berkhidmat di sini. Rakyat lebih suka kita mendekati mereka dengan cara ini…tak perlu buat program-program besar, tak ada kesesakan, malah pengundi dan penduduk juga tak terganggu,” kata Tengku Razaleigh ketika ditanya kempen BN yang dilihat masih perlahan walaupun selepas empat hari penamaan calon berlalu.

Kawasan Dewan Undangan Negeri Galas mempunyai 11,553 pengundi berdaftar termasuk 1,889 pengundi Orang Asli. Pilihan raya kecil itu diadakan ekoran kematian penyandang Che Hashim Sulaiman dari Pas, 27 Sept lepas.

Lagi Berita