Sultan Murka Kerajaan Pembangkang Bazir Duit Pendidikan

SHAH ALAM, 12 Nov – Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shahmembatalkan hasrat untuk berangkat ke Majlis Sambutan Ulang Tahun ke 40 YayasanSelangor pada 15 Nov ini.

Bercakap pada sidang akhbar di luar sidang dewan undangan negeri di sinihari ini, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Ramli Mahmud berkata keputusan itudibuat kerana baginda dukacita dengan kos terlalu tinggi mengadakan majlis itu.

Ramli berkata pada asalnya majlis di Asrama Tun Dr Ismail, Kampung Pandan itu adalah Majlis Makan Malam, baginda kemudian mencadangkan Majlis Makan Tengahhari.

Kepada satu soalan, Ramli berkata: “Kosnya (makan tengah hari) lebihdaripada RM300,000. Baginda berpendapat ia amat tinggi dan membazir”.

Baginda berpendapat wang itu adalah lebih berfaedah jika digunakan untukbelanja pembelajaran dan kebajikan atau untuk membiayai lebih ramai pelajar darigolongan yang kurang berkemampuan selaras dengan visi, misi dan objektif Yayasan Selangor, kata Ramli.

Ramli berkata: “Baginda juga telah dimaklumkan bahawa Y.A.B. Datuk MenteriBesar Selangor merangkap Pengerusi Yayasan Selangor sendiri tidak dimaklumkanmengenai perkara ini dan kos yang terlibat”. – Bernama

Lagi Berita