Sesi Persekolahan : Jangan Bebankan Ibu Bapa Bayaran Tambahan Yang Tinggi

KUALA LUMPUR, 16 Dis – Bayaran-bayaran tambahan persekolahan bagi sesi persekolahan baru 2011 hendaklah berdasarkan pada pekeliling yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata kementerian tidak mahu melihat para ibu bapa dibebankan dengan pembayaran-pembayaran yang tinggi yang boleh menyebabkan masalah kepada mereka.

Sesi persekolahan 2011 akan bermula pada 2 Jan di Kedah, Kelantan dan Terengganu manakala negeri-negeri lain akan bermula 3 Jan.

Namun, jika pihak sekolah berpendapat perlu sedikit sumbangan dari ibu bapa, maka ini boleh dilakukan tetapi mengikut prosedur yang ditetapkan, katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Penggal Persekolahan 2011 di Bangunan Parlimen di sini.

Ini perlu dilakukan menerusi mesyuarat Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) untuk mendapatkan persetujuan, katanya.

“Apapun kalau pihak sekolah berpendapat ia perlu mendapatkan sedikit sumbangan dari ibu bapa untuk usaha-usaha menambah baik lagi pembelajaran di sekolah, maka perkara itu boleh dibuat menerusi mesyuarat PIBG.”

“Maknanya kalau dia kata nak tambah lagi entah beberapa ringgit…dia boleh buat tapi bila PIBG bermesyuarat dan bersetuju barulah mengemukakan permohonan kepada pihak pendaftar iaitu pengarah kita di peringkat negeri untuk mendapatkan kelulusan dan kita nak supaya jangan dibebankan ibu bapa dengan pembayaran-pembayaran yang tinggi yang boleh menyebabkan masalah pada keluarga,” katanya.

Mesyuarat hari ini diadakan untuk membincangkan mengenai pengurusan dan keperluan sesi persekolahan baru itu yang berlangsung lebih kurang dua jam.

Lagi Berita