Janji 100 Hari, Koleksi Lucu Dalam Kehidupan Kita Bertambah

Sepanjang kehidupan kita, setiap orang sudah pasti ada peritistiwa pahit atau manis yang tidak dapat dilupakan.

Tidak ketinggalan juga adalah peristiwa lucu yang kita tidak boleh lupa sehingga bila-bila, dan setiap kali kita mengingati peristiwa itu pasti kita akan ketawa berdekah-dekah sehingga keluar air mata.

Hari ini saya nak kongsi dengan para sahabat sekalian antara peristiwa lucu yang pernah hadir dalam hidup saya dan sehingga kini membuatkan saya ketawa sendirian apabila mengingatinya.

Sekitar lewat tahun 90an saya dan beberapa rakan mengikuti satu kursus di Trengganu. Pada satu malam ketika kami sedang duduk berbual-bual kosong di dalam bilik tidur, ada seorang kawan bernama Zahari sedang menghisap rokok dan sebelah lagi tangannya sedang mengorek telinga menggunakan putik kapas.

Ketika sedang rancak berbual, tiba-tiba kami dikejutkan dengan jeritan ‘aduhhhhhh’ dari Zahari. Masyallah, rupa-rupanya dia sudah tersilap korek dan tersilap hisap. Zahari telah tertukar, dia mengorek telinganya menggunakan rokok dan putik kapas pula di hisapnya.

Sampai sekarang pun jika saya teringatkan peristiwa itu saya akan ketawa sendirian.

Perkara yang kedua pula ialah, pada satu petang beberapa tahun lepas ketika saya sedang berada di tingkat atas rumah saya, tiba-tiba saya dikejutkan dengan panggilan yang kuat daripada anak saya yang berusia empat tahun ketika itu yang berada di tingkat bawah.

Abah….abah….abah…..jeritnya sekuat hati sambil berlari menaiki tangga ke bilik saya, seolah-olah ada sesuatu yang cemas. Ketika dia sampai depan saya dia tercungap-cungap dan itu membuatkan saya panik.

Abah…abah…panggilnya lagi sambil tercungap-cungap. Kemudian saya tanya lagi , “kenapa ?” . Dia jawab “abah, ada orang islam datang kat bawah”saya masih keliru dan bertanya lagi “apa?” dia jawab lagi “ada ramai orang islam datang kat bawah, dia nak jumpa abah”. Saya menjadi pening dan tertanya-tanya apakah orang islam yang dimaksudkannya.

Lalu saya turun ke bawah, rupa-rupanya sekumpulan orang-orang tabligh datang berziarah ke rumah saya. Saya punya ketawa pada waktu itu hanya tuhan sahaja yang tahu dan membuatkan orang-orang tabligh itu pelik melihatnya.

Untuk mengelakkan mereka terasa hati, lalu saya pun menceritakan kepada mereka apa yang telah terjadi dan mereka juga turut ketawa sama apabila mendengarnya. Sehingga kini saya tidak dapat melupakan peristiwa tersebut. “Orang islam”.

Peristiwa lucu yang ketiga, perkara ini baru berlaku minggu lepas. Kisah Azmin Ali mandi bunga.

Sungguh tak saya sangka, selama ini jika melihat lagak Azmin Ali bagaikan seorang pendekar yang hebat, rupa-rupanya penakut nak mampus. Kena jatuh hukum penjara 18 bulan pun sudah mandi bunga. Itu belum ke penjara lagi. Kalau sudah ke penjara saya rasa boleh gugur telornya.

Seorang pembaca yang menghantar komen mengatakan apabila melihat Azmin Ali berceramah, katanya kalah Obama. Tetapi yang sebenarnya Azmin seorang penakut.

Sehingga ke hari ini, setiap kali saya masuk ke bilik mandi, saya akan ketawa sendirian bila mengenangkan Azmin Ali mandi bunga.

Perkara lucu yang keempat dan terkahir. Inilah perkara sebenar yang saya nak beritahu. Yang diatas itu hanya penyedap cerita.

Perkara lucu ini baru berlaku beberapa hari lepas, iaitu janji 100 hari sekiranya juak-juak beruk diberi kesempatan memerintah negara.

Pasal tol saya sudah ulas malam tadi. Sekarang saya nak ulas pasal kebebasan media.

Salah satu janji mereka sekiranya diberi tawaran memerintah negara kelak ialah kebebasan media.

Ha…ha…ha…ha….ha…ha…

Boleh percaya ke janji-janji beruk itu ?

Saya rasa bukan lebih baik, malah akan menjadi lebih teruk.

Kebebasan media bermakna media tersebut bebas menghentam atau mengkritik atau melaporkan apa sahaja tanpa sekatan. Anda percayakah mereka sanggup benarkan itu berlaku ?

Sekarang ini pun mereka sudah haramkan media itu, media ini, boikot dan sebagainya. Selepas itu nak berjanji kebebasan media pula ?

Beruk-beruk pak-khatan rakyat adalah jenis beruk yang tidak boleh dikritik atau dihentam oleh media. Sekiranya kena hentam atau kritik maka mereka akan lancarkan perang dengan media tersebut.

Cara laporan atau berita yang mereka mahukan adalah seperti laporan atau berita di harakah. Lambung dan puji mereka habis-habisan. Bagi mereka itulah kebebasan media yang sebenar.

Percayalah cakap saya, sekiranya mereka berkuasa kelak media akan menjadi lebih teruk daripada apa yang ada pada hari ini.

Kesimpulannya, anggaplah apa yang dijanjikan mereka dan dinamakan janji 100 hari adalah sebahagian dari koleksi cerita-cerita lucu dalam hidup kita. Ianya tidak lebih dari satu hiburan untuk menutup dairi 2010.

ruangbicarafaisal.blogspot.com

Lagi Berita