Salah Guna Masjid : Pemuda Buat Laporan Polis Terhadap “Ali Setan”

SUBANG,19 Ogos- Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia hari ini membuat laporan polis terhadap bekas Pelakon filem ‘Ali Setan’, Azmil Mustapha di Balai Polis Kampung Baru Subang di sini.

Penolong Setiausaha Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Megat Firdaouz Tan Sri Megat Junid berkata, laporan polis ini dibuat kerana tindakan Azmil yang berceramah di dalam Masjid An Nur Kg Melayu Subang malam tadi dengan ceramah politik berbaur hasutan yang keterlaluan.

“Dalam ceramahnya, Azmil secara tidak bertanggungjawab menuduh kerajaan tidak Islamik di mana sekolah-sekolah kerajaan yang ada pada hari ini mengikut acuan kafir dan tidak wujud sekolah yang berpendidikan Islam.

“Pada masa yang sama, dia mempertikai Perlembagaan Persekutuan, Rukun Negara di mana dia mahu Keluhuran Perlembagaan ditukar kepada Keluhuran Al-Quran Nur Karim,” ujarnya selepas membuat laporan polis pagi tadi.

Tambahnya, dalam ceramah Azmil malam tadi turut menyebut tidak perlu mengagungkan Sultan dan Yang DiPertuan Agong, sebaliknya yang perlu diagungkan hanya tuhan sahaja.

“Kita sedih bila Azmil yang telah berubah dari ‘Ali Setan’ tapi meneruskan budaya ‘setan’ yang menghasut, menabur fitnah dan memecahkan umat Islam dengan ceramah tidak bertanggungjawabnya, walaupun di bulan Ramadhan yang mulia ini.

“Kita juga kesal dengan tindakannya yang berulang kalia menyebut “Melayu Bodoh” dan tidak ada ‘telor’. Apa tujuannya dia sebut perkara tersebut, adakah dia terlupa dia juga bangsa Melayu yang telah mendapat keistimewaan sebagai orang Melayu yang beragama Islam,” katanya yang juga Timbalan Ketua UMNO Bahagian Subang.

Dalam masa yang sama, dia melabelkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) sebagai Dasar Ekonomi Bodoh.

“Dia turut mempertikaikan dan mempersoalkan pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak dengan Paul Pope (paderi Kristian) baru-baru ini.

“Tindakan Azmil itu ditegur salah seorang jemaah (Tuan Haji Keman) namun Azmil dengan bongkak dan angkuhnya menyatakan segala ibadah menunaikan haji dan membayar zakat Tuan Haji Keman adalah sia-sia belaka.” tambahnya.

Sambil menyatakan rasa kesal dengan kejadian tersebut beliau turut mendesak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyiasat dan mengambil tindakan tegas terhadap Azmil yang jelas ceramahnya menghasut serta bertujuan memecah belahkan masyarakat selain engkar perintah DYMM Sultan Selangor supaya tidak menjadikan masjid sebagai gelanggang untuk berpolitik di negeri Selangor. -MediaUMNO

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Lagi Berita