Muhyiddin Tidak Akan Berdebat, Sedia Berdepan Saman Mat Sabu

KUALA LUMPUR, 13 Sept – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau tidak akan berdebat dengan Mat Sabu sebaliknya sedia berdepan dengan saman Timbalan Presiden Pas itu.

“Tak apalah, saya tunggulah dia saman saya”, demikian kata Muhyiddin ketika ditanya mengenai tindakan saman yang akan dibuat oleh Mat Sabu sekiranya beliau enggan menyahut cabarannya

Tegas beliau lagi Mat Sabu tidak seharusnya memutarbelitkan fakta sejarah demi mengejar cita-cita politiknya kerana sejarah tidak ada kena mengena dengan politik dan apa yang dibangkitkannya boleh memporak-perandakan negara.

“Mat Sabu sebagai seorang pemimpin politik seharusnya menarik balik kenyataannya bahawa pengganas komunis adalah hero sebenar dalam tragedi Bukit Kepong dan meminta maaf secara terbuka,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis Tawaran Baru kepada Pengetua (Sekolah Menengah) dan Guru Besar (Sekolah Rendah) Bidang Kerberhasilan Utama Negara (NKRA) Pendidikan 2010 di Bahagian Teknologi Pendidikan, Bukit Kiara di sini.

Mengenai majlis makan malam beliau bersama Setiausaha Agung Parti Komunis Republik China, Sun Zhenglai malam ini, Muhyiddin berkata hubungan diplomatik Malaysia dengan China adalah baik dan Malaysia menghormati pandangan ideologi negara itu.

“Malaysia tidak mengkritik China kerana berfahaman komunis tetapi mengutuk tindakan kejam pengganas komunis sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan dahulu.

“Hubungan dua hala Malaysia dan China adalah penting kerana negara itu menjalinkan hubungan dalam sektor perniagaan, dalam perdagangan, perindustrian dan pelbagai sektor lain,” katanya.

Beliau berkata Amerika Syarikat yang mengamalkan demokrasi sepenuhnya pun turut menjalin hubungan diplomatik dengan China.

“Maka kita perlu pragmatik dalam perkara ini dan tidak menimbulkan isu politik mengenainya,” katanya.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Lagi Berita