Kerajaan Nafi Luluskan Permohonan Permit Masuk Sewenang-wenangnya

Kuala Lumpur 22 Sept – Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Negara, Datuk Alias Ahmad berkata kerajaan tidak sewenang-wenangnya meluluskan permohonan Permit Masuk atau Taraf Penduduk Tetap (PR) kepada warga asing.

 

Menurut beliau peraturan Imigresen sedia ada a tidak membenarkan pekerja asing yang memegang Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) memohon permit masuk atau PR  di negara ini.

 

“Dalam hal ini, warga asing yang memegang Permit Masuk atau PR adalah tidak layak untuk mendaftar sebagai pengundi di negara ini. Mereka juga tidak secara automatik menjadi warganegara selagi tidak memenuhi peraturan ditetapkan.

 

“Ini sekali gus menafikan laporan laman web Malaysian Chronicle pada 17 September lalu yang kemudiannya turut dipetik oleh Malaysia Insider dengan dakwaan wujud tawaran daripada pihak Imigresen kepada pekerja warga Bangladesh di negara ini untuk status penduduk tetap bagi tujuan berdaftar sebagai pemilih dalam Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang.

 

“Sebelum ini, Suruhanjaya Tinggi Bangladesh turut menafikan laporan Malaysian Chronicle dengan menyifatkannya sebagai palsu, tidak berasas dan direka,” katanya.

 

Kata beliau lagi, di bawah Akta Imigresen 1963, hanya suami atau isteri warga asing yang berkahwin dengan rakyat Malaysia beserta anak-anak berusia bawah enam (6) tahun dan telah menetap lima (5) tahun di negara ini secara berterusan bermula tarikh kelulusan Pas Lawatan (Sosial) layak memohon taraf penduduk tetap atau diistilahkan Permit Masuk mengikut Akta Imigresen.

 

“Selain kumpulan tersebut, permohonan Permit Masuk ini turut dibuka untuk dipertimbangkan dua kategori lain iaitu kumpulan pelabur (high net worth individual) dan kumpulan pakar serta profesional.

 

“Bagi kategori pelabur, pemohon perlu mempunyai pelaburan dalam bentuk simpanan tetap bernilai lebih USD2 juta (RM6.2 juta) di bank-bank tempatan dan syarat menetapkan bahawa ia tidak boleh dikeluarkan untuk tempoh lima (5) tahun,” ujarnya.

 

Bagaimanapun, ujar beliau lagi pemoon yang mempunyai nilai pelaburan bernilai sekurang-kurang RM15 juta dalam bentuk aset harta di negara ini juga boleh dipertimbangkan di bawah kategori sama.

 

 

“Bagi kategori pakar dan golongan profesional, permohonan dipecahkan kepada A1 dan A2. Di bawah A1, pemohon perlu memiliki kepakaran teknikal yang mencapai taraf piawaian antarabangsa dan diiktiraf badan khas di peringkat dunia.

 

“Manakala di bawah A2, pemohon perlu memiliki kemahiran dalam bidang kritikal yang diperakukan Agensi Kawal Selia yang berkaitan di negara ini. Selain itu, pemohon di bawah kategori A2 ini juga ditetapkan telah bekerja dengan mana-mana agensi Kerajaan atau swasta di negara ini bagi tempoh melebihi tiga (3) tahun, dengan menyandang jawatan yang disahkan Agensi Kawal Selia yang berkaitan di negara ini.

 

“Selari permohonan di bawah dua kategori tambahan ini, suami atau isteri pemohon beserta anak-anak berusia di bawah 18 tahun juga layak memohon untuk pertimbangan Permit Masuk, dengan syarat telah menetap sekurang-kurangnya lima tahun secara berterusan di negara ini,” katanya.

 

Sementara itu, kata beliau lagi anak-anak pemegang Permit Masuk yang lahir di Malaysia juga boleh memohon, manakala untuk wanita warga asing yang berkahwin dengan rakyat negara ini, permohonan status warganegara Malaysia boleh dikemukakan menerusi Perkara 15(1) Perlembagaan Persekutuan tertakluk bahawa mereka telah memiliki Permit Masuk dan menepati syarat tinggal menetap di negara ini sekurang-kurangnya dua tahun secara terus menerus.

 

“Penjelasan ini adalah susulan kekeliruan beberapa pihak yang beranggapan bahawa Permit Masuk dan status warganegara di Malaysia boleh diperolehi secara mudah melalui proses-proses yang longgar, sedangkan hakikatnya adalah sebaliknya.

 

“Selain itu, Kerajaan juga boleh membatalkan Permit Masuk yang diberi sekiranya pemegang didapati melanggar mana-mana syarat yang ditetapkan Akta Imigresen,” katanya.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Lagi Berita