Pas Dan DAP Tidak Akan Keluar Pakatan Pembangkang – Ahmad Said

KUALA TERENGGANU, 25 Sept – Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said berpendapat bahawa PAS dan DAP tidak akan meninggalkan gabungan parti pembangkang walaupun kedua-dua parti kini berselisih pendapat mengenai pelaksanaan hukum hudud.

Katanya kontroversi mengenai undang-undang hudud itu hanyalah gimik politik yang dibangkitkan oleh PAS tetapi pada masa sama mereka memerlukan satu sama lain untuk memancing undi dan memenangi pilihan raya umum kelak.

“Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika memegang jawatan Menteri Besar Terengganu dulu mendakwa hukum hudud bukan sesuatu yang perlu diberi keutamaan, tetapi apa yang berlaku sekarang adalah sesuatu yang pelik kerana isu hudud dibangkitkan semula,” katanya selepas menyampaikan buku elektronik (e-book) kepada para pelajar sekolah rendah kawasan Dewan Undangan Negeri Tepoh di sini hari ini.

Ahmad berkata kontroversi itu bertujuan mengalih perhatian terhadap masalah yang dihadapi Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu yang dikecam pelbagai pihak sekarang berikutan kenyataanya yang mendakwa pengganas komunis sebagai pejuang sebenar kemerdekaan negara.

Mengenai skim e-book, Ahmad berkata kerajaan negeri telah mengagihkan lebih dari 95,000 e-book untuk murid sekolah rendah sejak 2007.

“Kami telah membelanjakan kira-kira RM100 juta bagi membiayai e-book pelajar dan penggunaan e-book itu telah berjaya menghasilkan peningkatan dalam prestasi pendidikan di negeri ini,” katanya.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Lagi Berita